2016. ápr 12.

400 tripla vagy a biztos 73. győzelem?

írta: Korsós Kristóf
400 tripla vagy a biztos 73. győzelem?

gettyimages-512140402_0.jpg

8 triplára van Stephen Curry a lehetetlennek hitt rekord megdöntésétől, de már csak egy meccsük van hátra, ahol a győzelem a legfontosabb.

Az biztos, hogy nem sok játékosnak, és főleg nem sok csapatnak adatik meg, hogy egy alapszakaszban a 73. győzelméért játszhasson. Konkrétan a liga 1946-os indulása óta ez még senkinek sem sikerült. Mivel ez egy csapatjáték egyértelmű, hogy ez az elsőszámú cél, de nem az egyetlen?!

Senki sem jutott még el 300 bedobott tripláig egy szezonban, Currynek megvan az esélye a 400-ra is. Vajon hányszor juthat még el ilyen magasságokba valaki? Vajon lesz-e ennél nagyobb esélye egyetlen játékosnak is a 400 tripla elérésére? Curry elképesztően közel került hozzá, de lehet, hogy beáldozza a rekord hajszolását a csapat érdekében. Mégsem jó kifejezés, hogy a rekordot hajszolja, hiszen azon már régen túl van...

Mint NBA játékos fia, valószínűleg már akkor egy életre megtanulta, hogy a csapat az első, amikor más még csak a cipőjét próbálta bekötni. Azt viszont nem mondhatja, hogy majd ha 20 ponttal vezetnék 5 perccel a vége előtt, akkor megy csak rá a rekordra, mivel az ő triplái nélkül aligha szerezhetnek 20 pontos előnyt.

Azért mégis: mi szólhat a 400 tripla mellett vagy az ellen:

8 triplára van szükség! A szezon 81 meccse alapján mellette szól, hogy:

~ 15 olyan meccse volt a szezonban, amikor 8 vagy annál több triplát bedobott.

~ Ő a liga első játékosa, akinek sikerült két egymást követő meccsen legalább 10-10 triplát dobnia. A szezonban ráemelt 867 kinti dobás több, mint 45%-a talált (!!)

~ Áprilisban már volt olyan meccse amikor 14-ből 8 (Boston ellen), és 13-ból 9 (Portland ellen) triplája bement.

~ Februárban az OKC ellen 16-ból 12-t bedobott, ami 75%-os pontosság.

~ Meg úgy egyébként is, 392 alkalommal már sikerült, mért ez a nyolc ne sikerülne. A Memphis ellen ráadásul olyan dobásai is bementek, amikre senki más nem képes, és nem is csak egyszer. (Videóban)

Ezek után már felesleges, de ami ellene szól, hogy:

~ A Memphis elleni idei 3 meccsükön 32 kísérletéből összesen 10 triplát dobott be, ami 31.25%-os hatékonyság csupán.

~ Legutóbbi 5 meccsén ráment dobószázalékára a győzelmi kényszer terhe: a Portland, a Minnesota, a San Antonio, a Memphis, majd ismét a San Antonio elleni meccseken  40%-os volt ”csak” a tripladobása.

~ Esetleg még annyi, hogy már nagyon fáradt. Ez mondjuk igaz is, pláne mentálisan, a kötelező győzelmek terhe miatt.

A legoptimistább Warriors fanok biztosan úgy gondolkodnak, sima lesz mindkettő.

usa-today-9128013_0.jpg

"Bízzátok ide!"

Eddigi mindhárom meccsét megnyerte szezonbeli utolsó ellenfele ellen a GSW. A Memphis negyedjére is megpróbálkozik azzal, ami legutóbb már majdnem sikerült nekik. Három nappal ezelőtt a Golden State egyetlen ponttal 100-99-re győzte csak le a Memphis Grizzliest. Akkor a hajrában egy véleményes bírói döntés is segítette a bajnokot, ami miatt most extrán parázs hangulatú lehet a szezon utolsó meccse.

Ha sikerül mindkét rekord vagy, ha csak az egyik, de ha egyik sem, akkor is: ez az ember átírta a kosárlabdát…

A Memphis elleni sokkoló dobások:

 

Szólj hozzá