2016. jún 20.

LeBroné a trón, az NBA trónja

írta: Korsós Kristóf
LeBroné a trón, az NBA trónja

fafdfs.jpg

Ha alkalmas vagy a becenévre, viseld!

Általában a legjobb játékosoknak van becenevük az NBA-ben vagy legalábbis olyan, aminek hallatán mindenki tudja, kiről van szó. Ilyen Michael ’ Air ’ Jordan, aki a legjobb minőségben tudta az időt a levegőben tölteni egyedülálló dobásainál. Ilyen Earvin ’ Magic ’ Johnson, aki páratlan labdaérzékével és utánozhatatlan passzaival érdemelte ki becenevét. Ilyen David ’ Admiral ’ Robinson, aki a haditengerészetnél csak a hadnagyi, alacsony beosztást harcolta ki magának, a kosárlabda pályán viszont az Admiral/ admirális szinten játszott. Ilyen a király is…

LeBron ’ King ’ James is kapott becenevet mondván, hogy ő a liga legjobb játékosa, ezért rászolgált a ’ királyi ’ státuszra. NBA pályafutása során idén voltak a leghangosabbak azok a felvetések, hogy: még mindig ő? 31 éves, de a válasz igen, még mindig ő!

13 éve NBA játékos. Lehet, hogy már nem látjuk tőle mindig azt a kirobbanó energiát minden alapszakasz meccsen, mint karrierje elején, de az, hogy sosem sérült több, mint egy évtizede végignyomja az idényeket. Az, hogy zsinórban 6 döntőt játszik, valahol ijesztő. Az ő esetében nem 82 meccsből áll egy szezon, hanem minimum 98-ból és akkor nem bukott meccset a playoffban. Sorozatban hatodik éve játszik 100 + meccseket a világ legerősebb kosárlabda bajnokságában és közben még nyaranta nyer egy olimpiát vagy 10 kilót fogyva átalakítja a testét. Az aktív játékosok közül őt érte a legtöbb kudarc, övé a legtöbb elveszített döntő. Mit látunk mégis tőle? Minden évben újra neki áll és addig küzd, amíg végül minden sikerül neki.

Fantasztikus NBA szezonunk volt –

Kobe Bryant ugyan visszavonult, de még utoljára megmutatta, hogy miért is tartjuk őt minden idők egyik legjobb kosárlabdázójának. 20 évet húzott le a ligában, amikor is 37 évesen azt mondta, elég volt. 60 ponttal búcsúzott…  

A San Antonio Spurs, akik a 2000-es évek legeredményesebb csapata (a Lakersszel együtt, 4 bajnoki címmel), történelmük legjobb alapszakaszát produkálták és tartották a lépést a GSW-vel.

Azzal a Golden State Warriors-szal, amely minden idők legjobb mérlegét felállítva, 73-9-es győzelem - vereség aránnyal zárta a 82 meccses alapszakaszt. Amelyben Curry több, mint 400 triplát dobva a történelem első egyhangú MVP-je lett. Amely csapat felállt 1-3-ról a nyugati döntőben és megadta nekünk azt a döntőpárosítást, amire egész évben vártunk.

A Cleveland Cavaliers - a csapat, amely még sosem volt bajnok, az első clevelandi franchise, amely 1964 után ismét győzni tud. A csapat, amely a történelemben elsőként 1-3-ról felállva nyer NBA döntőt. A csapat, amely legyőzi a ligarekorder Golden State-et.

Nem szóismétlés, a Cleveland Cavaliers először, úgy igazán csapatként tudott játszani, aminek a bajnoki cím az eredménye. Irving, James, Jefferson, Thompson, Smith, Love… mind egymásért küzdöttek. Ha valakinek nem ment, a másik feljebb lépett és segítette őt, hozzátéve azért, hogy Jamesnek végig ment. Egy csapat nyerte meg ezt a bajnoki címet, de muszáj kiemelni LeBron Jamest, aki valószínűleg sosem elégedne meg a liga második legjobb játékosa titulussal.

A Lakers ikonja is nehezen találta a jelzőket:

korsoskamnak_szi_sziv_sziv.png

6 döntőjéből négyet elveszített majd a hetedik alkalommal, - amikor tényleg úgy vághattak neki, hogy ha most nem akkor soha – 3-1-es hátrányba kerültek. Egy vereségnyire voltak attól, hogy véget érjen a szezonjuk. Zsinórban 3 győzelemre volt szükségük a Golden State ellen, akik az egész szezonban 106 mérkőzést játszottak, de sosem kaptak ki egymás után háromszor, mostanáig…

MEGCSINÁLTÁK!

LeBron James ezen az utolsó 3 meccsen, amikor a vereség elkerüléséért játszottak összesen 109 pontot dobott, ami 36.3-es átlagnak felel meg. Amikor kellett, vezette csapatát, dominált. Akármivel próbálkoztak Curry-ék, nemet mondott rá és a végsőkig kitartva győzött.

LeBron James újra döntőt nyert! Már a harmadik, de talán a legértékesebb bajnoki cím ez a számára. A Cleveland-el nyert, a vereség égető közelségéből felállva nyert, a világ legjobb játékával nyert.

A szezonban többször felvetődött a kérdés: Curry vagy LeBron?

Gondolkozol még?

Szólj hozzá