2016. már 10.

Tudják már?

írta: Korsós Kristóf
Tudják már?

8c636b60-bade-11e5-939c-792bc5688638_ap_585364659360.jpg

Több szempontból is történelmi lehet a Toronto Raptors idei szezonja. A liga egyik legjobb hátvédpárosává váló Lowry-DeRozan duó, mindkét tagja karriercsúcsot átlagol dobott pontokban. Egy alapszakasz győzelemmel feltehetnék a koronát szezonjukra, de nem biztos, hogy ez az elsőszámú céljuk.

A tavalyi évben eddigi legjobb mérlegét produkálta a Toronto. A csapat először jutott el 49 győzelemig egy alapszakasz során, de az öröm még sem tartott sokáig. A playoff előtti hajszát az 5. helyen záró Washington Wizards ugyanis 4-0-al kisöpörte őket a rájátszás első körében. Felvethetnénk azt, hogy az ezt megelőző 6 playoff szerepléséből csak egyszer jutott túl az első körön a Toronto, de ez nem lenne fair. És főleg nem magyarázat. A szereplést kudarcként élték meg a játékosok, a szurkolók, sőt egész Kanada. Legmesszebb egyébként akkor jutottak, amikor konferencia elődöntőztek a 2000-2001-es idényben. Vince Carterék, akkor a Knicks legyőzése után, 4-3-ra maradtak alul az Iverson féle Philadelphiával szemben. (A Philadelphia abban az évben a döntőig jutott, ahol viszont kikapott.)

A korai búcsú ellenére együtt maradt a hátvédpáros, Dwane Casey pedig tovább gondolkodhatott. Az egyetlen jelentősebb távozó Amir Johnson volt, aki a Bostonhoz szerződött. Őt jó igazolássokkal igyekeztek pótolni, hiszen érkezett: Cory Joseph, DeMarre Carroll, Luis Scola, vagy éppen Bismack Biyombo.

A szezon tehát ígéretesen indult, és így is folytatódott. Lowry és DeRozan is bekerült az All-Star keretbe. Előbbi 21.7, utóbbi 23.5 pontot dob meccsenként, ami mindkettejüknél karriercsúcs, mérlegük pedig még a tavalyinál is jobb lehet. 62 meccs elteltével 42-20-al állnak, ami bőven arra enged következtetni, 50 fölé juthatnak idén. A kérdés már csak az, hogy jót tenne-e a Raptorsnak, ha megtudná előzni a Clevelandet és megnyerné a keleti konferenciát. Elsőre furcsán hangozhat. Mitől lenne jobb a második hely, mint az első? Alapvetően, ha egy csapat megnyeri konferenciáját, úgy vághat neki a rájátszásnak, hogy a szintén továbbjutó csapatok közül a leggyengébbel mérkőzhet először. Papíron az elsőnek nem nagy feladat 4-0-al búcsúztatni a nyolcadikat. Kivéve, ha ez a csapat a Chicago Bulls. Hullámzó az ő szezonjuk a sok sérülés miatt, DeRozanék viszont nem biztos, hogy Butlerék ellen szeretnének kezdeni, mivel ez könnyen a végállomást jelenthetné a számukra. Azt pedig már minden bizonnyal unják, hogy az első kör után csak a tévéből nézzék a többieket.

Amilyen jól néz ki egyébként a Miami vagy a Boston, valószínűleg őket sem szívesen kapja az ember, na de kinyert már úgy bajnokságot, hogy előtte nem győzte le nehéz ellenfeleit. Történelmi alapszakasz ide vagy oda, ha idén sem jutnak tovább, könnyen lehet, hogy nyáron drasztikusabb változtatásokat alkalmaznak majd Torontóban.

 

Győztek már le idén nagy csapatokat is. A Cavst például Lowry 43 pontos karriercsúcsával:

Szólj hozzá