2016. feb 20.

A Clippers utolsó esélye?

írta: Korsós Kristóf
A Clippers utolsó esélye?

j_j_-redick-luc-richard-mbah-austin-rivers-chris-paul-deandre-jordan-nba-houston-rockets-los-angeles-clippers-850x560.jpg

Mindig is léteztek győztes típussal megáldott mintacsapatok, vagy olyan franchise-ok, akiknél a többszöri újjáépítés hozta meg a sikert. Talán a legrosszabb kategória a kettő közötti: amikor papíron jó a keret, régóta együtt játszanak, de mégsem képesek átugrani a legfontosabb lépcsőfokot. Ilyen a Los Angeles Clippers is.

Nem azt mondom, hogy nem létezik több kategória, hiszen ott van például a Milwaukee Bucks. Nem túl gazdag csapat, akiknek mindig is csak középszerű játékosokra futotta. Örültek, amikor ez a középszerű keret kihozta magából a maximumot, mint például tavaly. (A rájátszás első körében búcsúztak.) De ezeknek a csapatoknak nincs is esélyük ennél többre, ahhoz nincs megfelelő hátterük.

Vannak olyanok is, mint például a Memphis Grizzlies. Itt a középszerűnél egy fokkal jobb játékosokból áll a keret. Néhányukat sikerül egészen magas szintre kinevelni. Ilyen Mike Conley, vagy éppen Marc Gasol. (Gasol azért már Európában is névnek számított). De ez kevés, ha ott van mellettük egy Quincy Pondexter vagy egy Tayshaun Prince, akire még az interneten is nehéz rátalálni, ha nem tudod, hogy írják azt, hogy Tayshaun. De adott ő okot arra, hogy megjegyezzük a nevét? A Pistons szurkolóktól elnézést kérek, tudom 2004-ben a bajnokcsapat tagja volt. Lehet, hogy még a mezét is visszavonultatják majd Detroitban… Visszatérve, ez a keret sem jutott tovább a konferencia döntőnél.

És van az a ritka kategória, mint a Golden State Warriors. Belátták, hogy el kell zavarni Monta Ellist, és inkább Curry-re építeni a csapatot. Felépítették középszerű játékosaikat, mint például: Draymond Green, Shaun Livingston, Festus Ezeli, Marreese Speights – akinek valószínűleg azért már jó páran letudják írni a teljes nevét, pedig ez sem könnyű- vagy éppen Klay Thompson. Szinte az egész keretet fel lehetne sorolni… És még jöttek hozzá a rutinos igazolások: Bogut, Barbosa, és Iguodala. Az eredmény pedig a tavalyi bajnoki cím, és esély arra, hogy minden idők legeredményesebb alapszakaszát fussák. A maratoni hosszúságú kanyar után, itt jön ismét képbe a Clippers…

Mert, hogy ma hajnalban A Warriors ellen lép pályára a Doc Rivers csapat.

Az a csapat amely draftolt egy zsákológépet (Blake Griffin). Leigazolta a liga egyik, ha nem a legjobb irányítóját (Chris Paul), és a liga legjobb 6. emberét, az örökifjú Jamal Crawfordot. Szerzett egy bajnok edzőt (Doc Rivers), akihez jött a fia is. Befogadta a parádés egyetemi karrier után az NBA-ben döcögő J.J. Redicket, és a világ legbénább dobóját DeAndre Jordant.

A mag körüli helyek is feltöltésre kerültek. Jól is hangzik. De eddig ez kevés volt.

Egy bizonyos fokú stabilitás jellemzi a csapatot, hiszen az elmúlt 4 évben rájátszásba jutottak, és ebből háromszor az első kört is túlélték. Valami oknál fogva viszont ennél tovább nem sikerült jutniuk. Tavaly, amikor a mintacsapat Spurst ejtették ki az első körben úgy tűnt, na, ez lesz az ő évük. Erre kiestek a hasonló kategóriájú Houston ellen.

Minden évben el lehet mondani, hogy ha nem az előző, akkor ez már tényleg az ő évük lesz. A Clippers szurkolók gondolom így voltak ezzel az idei rajt előtt is. Voltak azért rossz jelek: nyakukba kapták a 34-es IQ-val megáldott Josh Smitht, és Blake Griffin lesérült. Sőt! Verekedik… Mégis azt lehet mondani, hogy az elmúlt 5 év legjobban kinéző csapata ez a mostani. Chris Paul, talán már nem lehet éhesebb a gyűrűre. Redick legjobb szezonját futja a ligában. Paul Pierce velük van, és meg szabadultak Josh Smith-től is. Verekedő Griffin ide vagy oda, fakezű Jordan ide vagy oda ez a csapat jól néz ki. 54 meccsen vannak már túl, az arány a megszokott. Ez jelenleg a 4. helyre elég Nyugaton, de nem hiszem, hogy Blake Griffin visszatérése ártana egy csapatnak. Azt pedig pláne nem, hogy Chris Paul ne lenne legalább egyszer bajnok. Persze ezek nem szilárd tények. Mindenesetre, két napja verték a Spurst, ma pedig a Warriors-szal játszanak.

Ha nem Garnett fogta össze a bajnok bostoni brigádot, azt mondom: Most mutasd meg Rivers!

Akadtak már közös pillanatai a két csapatnak:

Amiért Paul extrán  motivált lehet Curry ellen:

 

 

Szólj hozzá