2016. máj 28.

Most vagy soha

írta: Korsós Kristóf
Most vagy soha

lebron_banner.jpg

Átlagosan szezonjai felében döntőt játszhat, amit leginkább annak köszönhet, hogy 2011 óta minden évben finalista csapatával. Több kudarc érte, mint amennyi siker, de nem adta fel és most megint bizonyítana.

Nem fair azt mondani egy sportolóról, hogy több kudarc érte, mint amennyi siker, de LeBron James esetében mégis helytálló ez a kijelentés. Nála ugyanis a végső győzelem számít sikernek, minden más pedig kudarcnak. Lehet, hogy túl sokat foglalkozik a bírói ítéletekkel, hogy vannak megosztó megnyilvánulásai és, hogy nem mindenkinek szimpatikus. Ami miatt viszont tiszteletre méltó az az, hogy sosem adja fel.

Never back down – Ez egy hosszú, fájdalmas nyár lesz a számukra… - A mondtad, amit LeBron James soha többé nem szeretne hallani.

Az idei szezon rajtja előtt összegzett a király, ahol kitért arra is hogyan élte meg a vesztes döntőket:

"Hatszor jutottam döntőbe, amiből négyet elveszítettem, mind egyre rosszabb és rosszabb volt…

Az első vesztes döntőmkor a San Antonio ellen, izgatottak voltunk, hogy ott lehettünk. Megnőttek az elvárások, amikor legyőztük a Detroit Pistonst, nagyon sok ember esélyt adott nekünk ezután, úgyhogy izgatottak voltunk. Az első évemben Miamiban kikaptunk a Dallastól, az is nagyon kemény volt. Az utolsó szezonomban a Miaminél megint kikaptunk a San Antoniótól és tavaly kikaptunk a Golden State-től. Minden évben, amikor elvesztesz egy döntőt, egyre rosszabb és rosszabb lesz."

Akármennyire is rossz volt a vesztes döntőket megélni James motivált maradt:

"Ahogy korábban is mondtam, mindig el fogom viselni a fájdalmat, ami a bajnoki címért való küzdelemmel jár. El fogok viselni minden ütést és fájdalmat, mert amikor játszok, mindezt a pályán kívül tudom hagyni."

lbjbest.jpg

A 2015-ös döntőben egy szörny volt: 35.8-es pont, 13.3-es lepattanó, és 8.8-es assziszt átlagával ő lett az első játékos, aki a két döntős csapat játékosait figyelembe véve mindhárom kategóriában a legjobb volt.

 Time is now – 1964 óta nem nyert bajnoki címet clevelandi franchise a major sportokban.

LeBron James az a játékos, akiről minden szezon előtt elmondhatjuk: na, majd most. Ha bajnoki címet nyert az előző idényben azért, ha elbukta a döntőt, akkor meg azért tartjuk esélyesnek a végső győzelemre. Mivel 2011 óta minden nagydöntőben ott volt, őt leírni idén sem reális.

A tavalyi döntőnek is hasonló jelmondatokkal állt hozzá a média és a szurkolók James esélyeit feszegetve: Most vagy soha, itt az idő, ha most nem nyer Clevelandben akkor soha.

James hét éven át próbált meg egyedüli vezérként nyerni, nem sikerült. Miamiban összeállt a nagy hármas, amivel 4 döntőjéből kettőt megnyert. Ezek után aligha tudta volna elhitetni vele bárki is, hogy van más útja az újabb gyűrűknek, mint egy összeállt szupersztár trió. Hiába voltak azonban egyre jobbak Love az első körben Irving pedig a döntő első meccsén lesérült, így a nagy hármasból ismét magányos egyes lett.

cavs_dvd_0609.jpg

Ezek után, amit James nyújtott azt láthattuk, sőt nem túlzás azt állatni, hogy szerettük. A két kulcsember sérülésével egyértelműen a GSW számított esélyesebbnek. LeBron heroikus küzdelmével viszont maga mellé állította a közvéleményt és kivívta a legtöbb ember elismerését. Mégis azt kell mondanunk, hogy ez sem volt elég, mert megint elveszített egy döntőt.

Egy évvel később egészséges és erőtől duzzadó a Cavs. Akárki is lesz az utolsó ellenfelük idén, retteghet a Cleveland Cavalierstől, amely már nem várhat tovább egy bajnoki címmel.

Tavaly talán az volt, idén viszont biztosan nem túlzás kijelenteni: Most vagy soha!

 

Egy videóban az össze kudarc, ami motiválja LeBron Jamest:

 

Szólj hozzá