2016. máj 07.

Cl3v3land Cavali3rs

írta: Korsós Kristóf
Cl3v3land Cavali3rs

1.jpg

Ipari mennyiségben kezdte el termelni a hárompontosokat a Cleveland csapata, amely eddig mind a 7 idei playoff meccsét gond nélkül nyerte. Jamesék a kinti dobásokkal éppen abban a játékelemben tudtak a legtöbbet fejlődni, amellyel a tavalyi döntőben leginkább gondjuk volt.

A Golden State Warriors ellen elveszített tavalyi döntőben nem volt hatékony kinti dobója a Cavs-nek. Love és Irving kiválásával, két magabiztos kinti dobó dőlt ki, de így sem azzal akadt gondjuk, hogy jaj ki válaljon most, hanem a hatékonysággal.

A 2014/2015-ös alapszakaszban 36.7%-os, átlagosnak mondható dobószázalékkal értékesítette hárompontos kísérleteit a Cleveland. Ez egyáltalán nem rossz. Sőt, olyannyira nem, hogy az idei szezonban ennél egy picivel rosszabbul, 36.2%-al dobtak kintről. Most jön viszont a különbség, ami a rájátszásra csúcsosodott ki.

Azzal, hogy tavaly kiesett a nagy hármas két igen fontos tagja, tér nyílt az olyan dobók előtt, mint Dellavedova (6/26), és Shumpert (8/25). J.R. Smith, valószínűleg egyébként is sokat dobott volna rá, így viszont egészen pocsék hatékonyságot hozott össze (15/51). Lebron James (13/42) is áldozata volt ennek, aki szintén többet vállalt, mint amennyit alapesetben megtett volna. A hajszál vékony rotáció miatt azonban nem volt más lehetőségük. Normális esetben nem hagyod egy játékosnak sem, hogy rádobjon 51 triplát, ha csak 15-öt tud értékesíteni, de mi mást tehetett volna J.R. Smith is, mint, hogy dobott. Mindenesetre a döntő 6 meccse alatt 29.3%-al sikerült triplázniuk, amivel megpecsételődött a sorsuk.

Ha valamiben változtatniuk kellett erre a szezonra az, az egészségesség megőrzése mellett, a jobb kinti dobás volt. Jelenleg ott tartanak, hogy a centereket leszámítva minden játékos viszonylag pontosan tripláz. Kulcsfontosságú lépés volt, amikor szerződtették Channing Frye-t, aki gyorsan beépült új csapatába, a jelenleg is zajló párharcban pedig 15-ből 9 triplát értékesített. Rajta kívül J.R. Smith 13/24-es mutatója is  kimagasló, figyelembe véve dobáskiválasztásait.

2cavs.PNG

Ugyan most még nem a GSW vagy a Spurs Jamesék ellenfele, de az Atlanta ellen eddig lejátszott 3 meccsen felhívta magára mindenki figyelmét az idén háttérbe szoruló clevelandi csapat. Karnyújtásnyira kerültek a konferencia döntőtől, mai győzelmükkel ugyanis már 3-0-ra megléptek a Hawks-tól, innen pedig James csapatai nem szoktak visszatáncolni. Ezeken a találkozókon összesen 61 triplát értékesítettek, ráadásul 53%-os pontossággal. Kiemelkedik a második találkozó, ahol 25 bedobott tripláig jutottak, ami nem csak a playoffban, de az alapszakaszban is új NBA rekord. Hogy még jobban érezhető legyen: 75 pontot dobtak egy meccsen csak triplákból, amire a 3. meccsen, ma hajnalban rádobtak még 21-et.

Nyilván nem három meccsből kell kiindulni, ha a döntő vagy a végső győztes személye a téma, de ezzel a játékstílussal és az eddig látott dominanciával, nagybetűkkel írta ki a Cavs azt, amit egész évben próbált felkaparni, hogy: sosem szabad leírni őket.

Miközben Steve Kerr csak azért jelöli bizonytalan státuszban keretébe Steph Curryt, hogy a sajtó érdeklődését fenntartsa, addig Lebron James, a megszokottnál, az egész szezonban mérsékeltebb rá irányuló figyelemhez képest, újra a középpontban lubickolhat.

 

 

 

Szólj hozzá